לקבלת המדריך לטיפול
בלחץ דם וללא התחייבות:

כולסטרול

הכולסטרול הוא אחד המרכיבים השומניים שנמצא בדם והוא מגיע לכל התאים בגופינו כדי להזין אותם. אחת הסיבות שהוא נמצא בדם הינה יצור חומרים כימיים בשימוש העצבים בעיקר. אבל גם איברים אחרים משתמשים בכולסטרול לבנייה.

ישנם כמה סוגים שונים של מדדים של כולסטרול בדם.

1.LDL = הכולסטרול ה"רע" = שומן "דליל". שומן זה הוא ששוקע בכלי הדם וגורם לסתימתם, מה שמוכר לכולנו כטרשת עורכים. מכולסטרול זה הגוף מייצר את ה-פלאקים, חומר ששוקע על דפנות העורקים. ה-פלאקים הם אלה שמהווים את האוטם בכלי הדם.

2.HDL = הכולסטרול ה"טוב" = בעיקר שומן "צפוף" שאינו שוקע בכלי הדם. יתירה מזו, ה-HDL יכול לאזן את הכולסטרול הרע כל עוד שהמאזן ביניהם אינו יותר מ-1:2. זאת אומרת ה"רע" יכול להגיע לרמה של עד כפול מה"טוב". לדוגמה: LDL 180 מאוזן עם HDL 90 או LDL 88 מאוזן עם HDL 44.

3.הכולסטרול הכללי (TOTAL CHOLESTEROL) משמעותו הכמות הכוללת של כולסטרול שיש בדם. הרמה התקינה הינה 130 מ"ג/ד"ל אבל מותר שיעלה עד 220 מ"ג/ד"ל. ברוב המעבדות הרמה המקסימאלית המותרת היא 200 מ"ג/ד"ל.

a. הרמה של הכולסטרול הכללי הינה פחות משמעותית, כל עוד יש מאזן תקין בין ה- LDL לבין ה-HDL 1:2.

מה הם צעדים שישפרו את המאזן על ידי כלים תזונתיים ? הכותרת היא הימנעות משומן רווי הנמצא במאכלים שונים בכמויות שונות ובעיקר אלה העשירים בשומן.

מה לא מומלץ :

1. טיגון. כל מאכל שהוכן בשמן על משטח חם מעל 100 מעלות בתוספת שמן, הוא מטוגן (אפילו בתנור אפיה). מאכלים כמו שניצל, חביתה, מלאווח, ג'חנון, הינם מטוגנים.

2. מרגרינה מכל הסוגים.

3. בצקים בהם יש שומן ברמה גבוהה כמו בורקס, קרואסון, עוגיות, עוגות, פיצה.

4. מוצרי חלב שהשומן בהם עולה על 5%, וזה בא בעיקר על מנת להמעיט בגבינה הצהובה מכל הסוגים.

5. עור של עופות - להוריד את העור בטרם הבישול כדי להמעיט בשומן שהם תורמים למאכל.

6. בשר אדום שמן.

7. דגי בריכות ומים מתוקים המכילים שומן בכמויות גדולות כמו קרפיון, נסיכת הנילוס, הליבוט.

8. להפחית את צריכת הקפאין למינימום אפשרי, (הקפאין נמצא בכל סוגי הקפה, גם בנטול, בשוקולד, תה רגיל ואפילו בחלק מסוגי תה הצמחים). חשוב לבדוק שיש כיתוב המאשר שאין קפאין.

9. רצוי להפחית את כמויות המלח שבצריכה השוטפת.

מה כן מומלץ :

1. שמן זית וקנולה עדיפים על האחרים.

2. מותר ביצים אפילו כל יום ועדיף הלבן על הצהוב

3. מותר להשתמש במוצרי חלב עם שומן עד 5%.

4. בשר בקר רזה כמו מספרים 5,6,8 ויש לקבל יעוץ מהמומחים.

5. דגים מהים כמו דניס, בורי, מקרל,טונה, סרדינים, סלמון ימי.

6. שיטות הבישול במים, בגריל, בתנור אפיה, צלייה על משטח חם ללא שמן (כמו טפלון) או שהטמפרטורה אינה עולה על 100 מעלות או שהשומן נוזל מחוץ למאכל ואינו נספג לתוכו.

7. שימוש תדיר באגוזי מלך, פקאן, ברזיל, בכמויות של עד 50 גרם ליום כשהם לא קלויים, לא מטוגנים או מלוחים.

כל ההנחיות הנ"ל תורמות להורדת הכולסטרול ה"רע" כשמשתדלים לאכול בצורה מאוזנת ומסודרת לאורך זמן.

הדרך היחידה התורמת להעלות את הכולסטרול ה"טוב" היא פעילות גופנית סדירה. כל השיטות טובות: הליכה, ריצה, שחייה, אופניים, וכמובן שאלה שיכולים, פעילות מאורגנת במכונים השונים.

יש להתאמן לפחות 3-5 פעמים בשבוע. הליכה ברגל בין 40-60 דקות בקצב של 5-6 קמ"ש יכולה להוריד את הכולסטרול בתוך כ-4-6 חודשים. ההליכה תורמת לזרימת הדם ולשיפור החמצון של כל המערכות בגוף.

חשוב ביותר לבצע מעכב חוזר של בדיקות דם במרפאת קופת החולים שלכם כדי לוודא שהערכים משתנים לטובה, ואם זה לא קורה בתוך 3-4 חודשים יש צורך לפנות לרופא על מנת לקבל טיפול תומך או תרופתי.

הכולסטרול הגבוה יכול לגרום לטרשת עורקים. זאת אחת הסיבות להתקפי לב, לאירועים מוחיים, לתעוקת חזה ועוד מחלות כרוניות אחרות שנגרמות לאורך זמן מהצטברות משקעים על הדפנות של כלי הדם.

 

בברכה ובבריאות,

ד"ר ארוין סלומון, PhD

 

 

מידע נוסף ומורחב:

http://www.cholesterol.org.il/

http://www.cholesterol.org.il/tag/%D7%98%D7%A8%D7%A9%D7%AA-%D7%A2%D7%95%D7%A8%D7%A7%D7%99%D7%9D/

http://2life.ath.cx/q_sikun.php?category_id=338

<< חזרה למאמרים